Alton

I en lägenhet i Skanstull har ett musikaliskt underbarn suttit och programmerat beats sen han var åtta år. Tack vare sin DJ:ande pappas stora vinylsamling kom Alton Nyika tidigt i kontakt med musik från världens alla hörn, och lärde sig snabbt allt om genres, musiktrender och olika sound. Att leka fram ljud var för honom lika naturligt som för andra kids att spela fotboll. Men det var först i tonåren, efter att ha växt 30 cm på mindre än två år och fått hjärtat söndersmulat, som Alton började skriva musik mer fokuserat. Även om han alltid känt sig hemma i hiphop och R&B rent sound-mässigt har han aldrig kunnat identifiera sig med texterna, om det hårda livet i förorten. Han var tvungen att hitta sitt eget språk, sina egna historier. Även om man i förbifarten kan dra paralleller till artister som Drake och The Weeknd när man lyssnar på Alton, finns det något skevt i hans sound. Lyssnar man noga hittar man snabba Slipknot-beats, melodiska synth-slingor som påminner om Kraftwerk och trots att musiken är hård har den något Prince-funkigt över sig på samma gång. Det går inte att stå still. Något som Alton bevisat live gång på gång under det senaste året, i allt från svettiga källare till de coolaste eventen i Stockholm.

I sommar drar han igång sin första egna klubb på Taverna Brillo och den 10 juni släpps den första officiella singeln Billboards via Cosmos Music.

”On the entirely self-produced debut single Surface, he simultaneously manages to be on track with the global R&B trends as well as involve his personal imprint in the sound.”
This Is Scandinavia

”Ljudbilden är enorm, precis som den känslosamma rösten, vilket gör det till en tidsfråga innan den här undrande känslobomben kommer brisera på allvar.”
Festivalrykten

 

  • Alton - Surface

  • Alton - Billboards (Official Video)..

Press- och marknadsmaterial