Andreas Mattsson

Lördag 27/8 2011 gjorde jag den sista spelningen med min förra skiva, Kick Death’s Ass. Det var en varm kväll på Stadsmueets gård i Norrköping. Bandet var bra, ljudet var bra, publiken var bra. Men för första gången kände jag: så konstigt att sjunga på engelska i Sverige. Den där distansen som ett främmande språk ger kändes plötsligt onödig och lite pinsam. Om jag gör en skiva till ska den vara på svenska.

Två år senare ringde de från Konstnärsnämnden och undrade om jag ville bli försöksperson för ett eventuellt framtida stipendium. Fyra veckor i Austin, Texas. Resa och boende betalt. Javisst! Jag var där, i House of Songs, två veckor på våren och två veckor på hösten 2014. Träffade knappt några människor, läste, spelade gitarr, skrev, spelade elpiano, åt, längtade hem, drack. Har aldrig varit så produktiv. 17 låtar på 28 dagar. På svenska.

I princip hela 2015 jobbade jag med produktionen. Spelade in i min lilla studio. Tog in folk för sånt jag inte klarar av själv. Trummor: Per Eklund, saxofon: Elin Larsson, sång: Sarah Frey, truminspelning och mix:Pelle Gunnerfeldt, mastering: Robin Schmidt, omslag: Marita Kuntonen & Måns Dohns.

Nu är skivan klar. Jag har tvivlat på mycket, men aldrig på musiken. Här får ni Solnedgången.

/Andreas Mattsson

Diskografi:

Popsicle
Template – 1992
Lacquer – 1992
Abstinence – 1994
Popsicle – 1996
Stand Up And Testify – 1997

Sweet Chariots
Beat Based/Song Centered/Spirit Led – 2000

Vanessa & the O’s
La Ballade d’O – 2003
Stories For Watering Skies – 2013

Andreas Mattsson
The Lawlessness of the Ruling Classes – 2006
Kick Death’s Ass – 2011

 

  • Andreas Mattsson - Parklands (Live..

  • Andreas Mattsson - So Old It's New..

Press- och marknadsmaterial