Duvchi

”Ingen förenar det oförenliga som Duvchi.”
Mats Nileskär

Duvchi fick ett varmt välkomnande när debutsingeln ‘Turtleduvs’ släpptes hösten 2011 och hyllades av en enig kritikerkår. Brittiska Dazed & Confused placerade den på sin årsbästalista och Sveriges Radios medarbetare röstade fram den som sin favorit.

Efter uppskattade samarbeten med Stockholmsambassadörerna Lorentz & Sakarias (’Garbo, Astrid & Taube’, ‘Molnen’) och Adam Tensta (‘Grapevine’, ‘Raindrops’) släpptes nyligen ‘Take Em To Church’, en kyrkoversion av ’Turtleduvs’ inspelad i Täby kyrka, och nu kommer den efterlängtade andra singeln ‘Whole Life Tour’. – Det räcker inte med att göra något halvhjärtat för det kommer att märkas. Jag är pedant när det kommer till musik.

Du vet hur man pratar om kompromisslös pop? Duvchi är just det – i sin renaste form. Det är passionerat och påkostat men samtidigt bräckligt och anspråkslöst. – Jag tror att begränsningen i att spela en roll istället för många gör oss olyckliga. Ju mindre begränsningar man sätter för sig själv, desto mer kan man förverkliga.

Duvchi, som både skriver, producerar och sjunger, är en hängiven perfektionist, genuint fascinerad av att finslipa varenda nyans av varje ton. – Jag jobbar obeskrivligt intensivt, stänger in mig i dagar tills jag angränsar till att få galen panna. Det är känslosamt men jag låter det ta tid. Det här är min chans att få sätta ord på någon sorts mening som jag vill uttrycka.

Vad vill du uppnå med din musik?
- Förutom att jag vill att hundvalpar eller någon slags hamsterfusion ska döpas efter mig [davschiiii], vill jag få ge gåvan av musik. Att få överraska och beröra, kanske hjälpa.

Hur skulle du beskriva din musik för de som vill stoppa in den i ett fack?
- Min musik är min mest exakta dröm om livet. Den tar lite olika vägar. Så drömmusik kanske.

John Lennon, Tjajkovskij och J Dilla nämns ofta i dina intervjuer, vad influeras du mer av?
- Det är jobbigt att födas. Det är din första referens till att leva, det är riktigt jobbigt. Men det finns strimmor av glädje. Det handlar ’Whole Life Tour’ om.

Jens Duvsjö från Stockholm är född på julafton och innan genombrottet med singeln ‘Turtleduvs’ jobbade han närmast med att skapa musik för reklamvärlden, riva biljetter på Kungliga Operan och att producera musik åt några av New Yorks undergroundrappare.

  • Duvchi - Turtleduvs

Press- och marknadsmaterial