Franke

Franke är allt din mamma varnat dig för och lite till. De Göteborgsbaserade unga gossarnas konstellation frontas av bröderna vars namn bandet lånat. Bandet osar The Jesus and Mary Chain med sina larmande gitarrer och sin desperata, hjärterotsnaggande och frenetiska rock. Det integritetsfyllda bandet som inte gärna släpper media in på livet har blivit kända för sin ovilja att kompromissa och sin vägran att bli ännu ett dussinband som slåss med näbbar och klor för sina 15 minuter i rampljuset. Nej, Franke är istället något så uppfriskande som ett riktigt bra band som med ett stort mått ärlighet, en enorm portion talang och en riklig dos intelligens genererar intensivt inspirerad rock.

Deras enastående debutalbum Optimismens Hån (Service) var kontentan av all den uppdämda ångest som skapats under männens uppväxt i hemstaden. Skivan fungerade som en mental käftsmäll riktad mot alla de människor som aldrig förstått, men som alltid gjort livet lite surare för medlemmarna i bandet. Skivan söndrade och härskade som aldrig en svensk skiva gjort förut och är stundvis så mäktig att du får kämpa för att hålla alla års uppsamlade tonårstårar tillbaka men annars så omedelbar att du känner dig fullständigt knockad. Det är en tung, hård, mörk och ärlig platta som lika gärna får dig att svänga på höfterna som att vilja börja gräva skyttegravar. Bandet lämnade sedemera ett enormt avtryck i sin genre men lyckas lekande lätt leva upp till alla uppbyggda förväntningar när de avverkar en briljant spelning efter annan.

Med sin dikotomiska, eggande rundgångsrock är Franke ett band som kräver att ord uppfinns för att du ska lyckas ge dem en rättvis beskrivning. 2009 släpptes skivan Det krävs bara några sprickor för att skapa ett mönster.

  • Franke - Ställs mot dig

Press- och marknadsmaterial