Peter Jöback

Peter Jöback har just gjort ytterligare en debut i London, denna gång med sin egen ”An evening with Peter Jöback” på St James Theatre Studio i London.  Tre kvällar i fullt hus bjöd Peter den enormt entusiastiska publiken på låtar från sin digra repertoar från både pop och musikal. Tillsammans med trion Charlotte Centervall, Rickard Nilsson och Rikard Hux Nettermalm fick Peter ta emot stående ovationer och i publiken fanns bl.a legendaren Robert Plant, Sveriges ambassadör i England Nicola Clase, regissören Tamara Harvey och förstås många fler.

Efter de tre succékvällarna I London återvänder Peter till Cirkus I Stockholm, tar på sig klackarna och fortsätter sin hyllade roll som Candy Darling I “Livet är en schlager”.

***
Peter Jöback tillhör den unika kategori av artister och skådespelare som med mod och framgång rör sig över olika genrer och har världen som arbetsfält, få människor har brutit så många barriärer med sitt artisteri som Peter. I höstas avslutade han sin sejour på Broadway där han gjort titelrollen i 25-årsjubilerande Phantom of the Opera. Som endast en av fyra skådespelare har han gjort rollen både där och i West End och blivit hyllad på båda sidor Atlanten. Efter 127 föreställningar, ett framträdande för miljonpublik på Tony Awards och en personlig inbjudan för att sjunga på Prinsessan Madeleines bröllop är han nu tillbaka i Sverige. Peter tog sig an ett av sina största projekt någonsin när han började arbetet med I Love Musicals. 2012 utmynnade arbetet i en storslagen arenaturné där Peter tillsammans med gästsolister från Broadway och West End framförde de bästa låtarna från de största musikalerna. Efter Peters Broadwaysuccé som Fantomen kom han hem till Sverige för att i september 2013 köra en andra omgång med det hyllade turnékonceptet. ”I Love Musicals – The Broadway Editon” sålde över 30.000 biljetter och ett album med samma namn släpptes i anslutning till turnén som gick direkt in på albumlistans andra plats. Under sin långa karriär har Peter sålt över 1 miljon album, blivit nominerad för tre Grammisar och släppt de bäst säljande svenska albumen år 2006 och 2008. Hans julalbum ”Jag kommer hem igen till jul”, som firade 10-årsjubileum 2012, är den bäst säljande julskivan i Sverige genom tiderna och streamar nära 10 miljoner varje jul på Spotify.  Peter tillhör en av de få artister som känner sig lika hemma på en världsscen, uppbackad av Broadways största orkester som i en kyrka under ett kungligt bröllop uppbackad av ett enkelt komp bestående av gitarr och bas. Han är alltid konstnärlig drivkraft i alla delar av sitt artisteri.