Skip to main content

ANJI

Låtskrivaren och sångerskan Anji slog igenom med sin första svenska singel Nycklar 2023, med över en halv miljon spelningar första månaden. Tillsammans med producenten Yei Gonzalez lyckas Anjis musik skildra eskapism, hopplös romantik och intimitet.

Redan som barn var kreativiteten och friheten viktig. Hon kommunicerade genom både dans och teckning, och senare poesi. Genom att skriva tillät hon sig själv att gå in i en annan värld, där jaget fick leva fritt och upptäckande. Musiken blev ett sätt att söka läkning, både för sig själv och för andra omkring. Läkandet är temat på den röda tråd som löper genom alla aspekter av Anjis person - från relationer, till gaming och musikskapande.

Hennes skapandeprocess är blottande och rå, den renaste formen av ärlighet och sårbarhet. Under tio års tid har Anji skapat och producerat sina låtar. Det var efter en emotionell resa tillbaka till sitt andra hem Norge som hon tog sin process ytterligare ett steg. I hennes svenska tolkning av Happier Than Ever (B.Eilish, 2021) fann hon en koppling hon tidigare inte känt igen. Sommaren 2023 började hon skriva på svenska och tillsammans med producenten Yei Gonzalez hittade hon det sound som kom att bli Anjis identitet. Det var personligt och intimt, språket gav henne chansen att upptäcka nya sätt att kommunicera sitt inre känsloliv och sina livserfarenheter. Det är lika drömskt och flyktigt, som allvarligt och modigt.

Resultatet blev femton låtar på svenska där Målningen, 16:45 och den välkända låten Nycklar föddes. Soundet är ett lekfullt utforskande av amerikansk pop och RnB i mötet med svensk tradition av visor och retro. Det är experimentellt och kompromisslöst. I samspelet uppstår ett naturligt språk som är både ett tillbakablickande och löfte om framtiden. Anjis drömmande visioner förflyttar sig från tanke till ord och musik. Det är en utsträckt hand och en omfamning, ett löfte att ingen är ensam i närheten av hennes väsen. Det är i ensamheten hon finner sin kreativitet, likväl som sin oro. Hennes passion och välvilja gentemot andra speglas i hennes livserfarenheter där musiken blir en läkande kraft.

Med blicken vänd mot kvinnliga artister och låtskrivare som Jhené Aiko, Lana Del Rey, Lisa Ekdahl och Monica Zetterlund blir Anjis låtar en förlängning av en dialog där musikaliskt drömmande och berättande är en del av musikhistorien. Det är ett blottande av ens inre väsen, som tillåts drömma och röra sig fritt, samtidigt som de berättar om smärta, kärlek och sårbarhet.

Agent: Ariya Miveh